Les 1, Onderwerp 1
In uitvoering

Wat is de kern van deze methode?

Oefening 1. Wat wil je bereiken met de behandeling…?

We beginnen direct maar met een vraag: ‘Wat wil je bereiken met de behandeling?
Je kunt je antwoord opschrijven in je werkboek.

In de komende lessen zal een meer uitgebreide toelichting op de methode ACT volgen, maar in het kort komt het hier op neer. In deze methode leer je pijn en ander ongemak beter te accepteren zodat je meer vrijheid en ruimte krijgt om te doen wat je in je leven echt waardevol vindt. Mensen gaan vaak op de volgende manier met pijn en andere ongemakkelijke ervaringen om: door te vechten tegen pijn en andere ongemakkelijke ervaringen versterkt men het lijden juist. Men gaat onplezierige zaken vermijden, maar mist daarmee ook de kans op meer waardevolle ervaringen. Men vervreemdt daardoor op den duur van belangrijke waarden, leeft meer met de gedachten in het verleden of is gericht op een zorgelijke toekomst in plaats van in het nu te leven. De methode die hier wordt gebruikt wijst je op een geheel andere manier de weg naar een meer waardevol leven ondanks de pijn die je hebt, namelijk:

  • Door te erkennen dat het gevecht tegen de pijn (vaak jarenlange pogingen de pijn te beheersen) weinig tot niets heeft opgeleverd. Vaak werkte het gevecht zelfs averechts.
  • Door een open en accepterende houding ten aanzien van alle ervaringen te hebben, ook al is een deel daarvan onaangenaam.
  • Door de gedachten, bijvoorbeeld over pijn, meer als ‘gedachten’ te zien dan als echte feiten.
  • Door meer in het huidige moment aanwezig te zijn, in plaats van in gedachten verzonken te reageren vanuit het verleden of toekomst.
  • Door te ervaren dat men als persoon meer is dat een geheel van positieve en negatieve ervaringen of eigenschappen.
  • Doordat men eigen belangrijke waarden weer gaat zien en die omzet in haalbare doelen.
  • Door toegewijd te handelen in de richting van je persoonlijke waarden en doelen, ook al zit het tegen.

Je zult ongetwijfeld hebben gemerkt dat ACT zich niet zozeer richt op het verminderen van pijn maar vooral op het leiden van een meer waardevol leven. Misschien komt deze uitleg nu nog iets te vroeg voor je en ben je er nog niet aan toe zo’n radicale wending te maken in je omgang met je pijn. Geef dit nu juist de kans door rustig verder te lezen en de cursus geheel te doorlopen. Veel wordt gaandeweg verhelderd, maar bespreek twijfels altijd met je fysiotherapeut. Binnen ACT geven we deze stappen in de volgende figuur weer. Dit wordt de hexaflex genoemd. Deze hexaflex gebruiken we elke les als een routeplanner zodat je kunt zien waar het accent van de les ligt.

Waarom een website en geen boek?

Ons antwoord:

  • Omdat boeken vaak te dik zijn om naast begeleiding door een fysiotherapeut gelezen te worden door de cliënt.
  • Omdat het boekformaat vaak te klein is om gemakkelijk aantekeningen te maken bij de oefeningen.
  • Omdat een hand-out gemakkelijk door de fysiotherapeut of cliënt gedownload en gekopieerd kan worden.
  • Waarom wordt deze hand-out gratis beschikbaar gesteld?
  • Er zijn veel mensen met chronische pijn en er zijn daarnaast veel fysiotherapeuten die werken met mensen met chronische pijn. Een duidelijke hand-out kan houvast geven bij hun handelen. Zelfhulpboeken tegen betaling aanbieden, ook al is de prijs redelijk, blijkt een drempel voor cliënt en fysiotherapeut te zijn. Verwijzen naar ‘lenen in de bibliotheek’ is niet echt een optie voor de fysiotherapeut omdat daar vaak maar één boek beschikbaar is die bovendien uitgeleend kan zijn. Als die niet is uitgeleend grijpt waarschijnlijk de tweede cliënt die de fysiotherapeut op het boek attendeert mis.
  • Het lijden bij chronische pijn is aanzienlijk. Dit lijden kan worden verminderd ook al betekent dit niet per se minder pijn, maar wel weer voller in het leven staan. Er bestaat wetenschappelijk bewijs dat dit kan. Wij vinden het onaanvaardbaar dat de prijs van een boek voor de cliënt een drempel kan vormen voor deze veelbelovende methode om met pijn om te gaan.
  • Wij willen zinvol en met plezier met onze cliënten werken. ACT hoort daarbij. Een goede hand-out ondersteunt ons enorm bij dat proces. Wij gunnen andere fysiotherapeuten dit genoegen ook.
  • We vinden het een mooie gedachte iets voor het ‘geheel’ terug te kunnen doen. We hebben immers in ons leven al zo veel van anderen (naasten, docenten, auteurs, en cliënten) ontvangen dat we ook graag iets terug doen. Goed beschouwd is wat we teruggeven feitelijk niet door ons zelf bedacht, maar door anderen die ons voorgingen. Ook deze personen staan weer op de schouders van andere reuzen. We geven dus niets weg maar geven het door in een laagdrempelige, toegankelijke vorm. Wat je wel echt van ons cadeau krijgt is onze inzet voor het schrijven van deze hand-out en de bijbehorende website.

Gratis, en de kwaliteit dan?

Deze hand-out is met zorg door ons samengesteld. We hebben jarenlange ervaring op het gebied van chronische pijnbehandeling binnen de fysiotherapie en psychologie, volgden opleidingen en cursussen op dat gebied, en geven al jaren cursussen daarin aan cliënten en professionele fysiotherapeuten. We houden de literatuur goed bij en publiceren met regelmaat. Ook hebben we andere fysiotherapeuten, experts en cliënten om hun visie op deze hand-outs gevraagd en hun opmerkingen verwerkt. Ja, wij durven vol achter de kwaliteit van deze hand-out te staan.

Dank

Voor inhoudelijke en/of tekstuele ondersteuning: Rick van der Pluym, Petra Moonen, Karin van ‘t Westeinde, John van der Plaats, Daphne Koster, Andreas Buchmann, Eveline Rimmelzwaan.